Monokristal mi ? Polikristal mi ?

14-01-2024 23:57
Monokristal mi ?  Polikristal mi ?

Monokristal ve polikristal güneş panelleri arasındaki fark nedir?

İki teknoloji arasındaki temel fark panel hücrelerinin kristal saflığındadır. Monokristal güneş panelleri, tek bir silikon kristalinden yapılmış güneş pillerine sahipken, çok kristalli güneş panelleri, birlikte eritilmiş birkaç silikon parçasından yapılmış güneş pillerine sahiptir. Bu nedenle monokristal güneş panellerinin hücrelerinin kristal saflığı, polikristal güneş panellerininkinden çok daha yüksektir.

Aşağıdaki resimde iki farklı güneş paneli tipini nasıl ayırt edebileceğiniz gösterilmektedir. Monokristalin hücreler siyah ve sekizgen, polikristalin hücreler ise koyu mavi ve karedir.

Performanstaki fark nedir?

Bir güneş panelinin verimliliği, topladığı enerji miktarının ürettiği enerji miktarına oranıdır; geri kalanı ısı olarak kaybolur. %20 verim, güneş ışınımının %20'sinin elektriğe, eksik kalan %80'inin ise ısıya dönüşmesi anlamına gelir. Verimlilik ne kadar yüksek olursa, üretilen elektrik miktarı da o kadar fazla olur.

Bununla birlikte, monokristal güneş panelleri, monokristal güneş pillerinin bir kristal yığınından ziyade tek bir kristalden oluşması nedeniyle çok kristalli güneş panellerinden daha iyi performans gösterir, bu da onların spektral tepkisini ve dolayısıyla enerji üretimini arttırır.

Somut olarak, monokristal güneş panellerinin verimliliği %16 ila 24 arasında değişirken, polikristal güneş panellerinin verimliliği %14 ila 20 arasında değişmektedir. Bu, eşit bir yüzeyde monokristal güneş panellerinin daha verimli olduğu anlamına gelir. Bu paneller genellikle alanı sınırlayıcı bir faktör olan kişiler için önerilmektedir.

Monokristal güneş panellerinin bir diğer büyük avantajı, hücrelerinin kristal saflığının, üretimin çok kristalli güneş paneline göre daha erken başlayıp daha sonra durması anlamına gelmesidir. Bu tip paneller daha verimli olmasının yanı sıra, polikristalin güneş panellerine göre daha uzun enerji üretim süresine sahip olacaktır.

.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.